ماه رمضان 1403
تدابیر ماه مبارک رمضان در طب ایرانی
برخی خوراکیها مانند هندوانه، هلو، خیار، شیر و ... طبع بسیار لطیفی دارند و هنگام ورود به معده تابع طبع معده میشوند؛ بنابراین اگر به هنگام تشنگی که صفرای زیادی در معده جمع شده است مصرف شوند (یا در کسانی که ذاتا معده بسیار داغی دارند)، با ورود به معده به خلط صفرا تغییر ماهیت داده عملا به جای خنک کردن فرد، حرارت او را افزایش میدهد. لذا این خوراکیها را تنها وقتی مصرف کنید که با مصرف خوراکیهای دیگر، عطش اولیه و داغی کبد و معده را فرونشانده باشید.
تدابیر ماه مبارک رمضان در طب ایرانی
مزاج روزه داری
روزه، باعث غلبه گرما و خشکی در بدن میشود و در واقع خلط صفرا را افزون میکند. این حرارت ایجاد شده، به تدریج در تمام عروق و منافذ بدن رسوب کرده اخلاط غلیظ و فاسد را سوزانده دفع میکند. روزهداری اگر با شرایط آن همراه باشد، بدن را پاکیزه و سبک میکند و حتی اثری عمیق تر از انواع درمانهای پاک کننده مانند حجامت و ... دارد. بنابراین، روزه داری میتواند پیشگیری کننده و درمان کننده انواع بیماریها باشد.
چه کنم که روزه برایم قابل تحمّل باشد و ضعف و گرسنگی بر من غلبه نکند؟
ضعف بیش از حد که طاقت انسان را طاق، و او را از روزه داری بیزار نماید؛ مطلوب نیست. برای رفع این مشکل به این نکات توجّه کنید:
1- مهمترین دلیل احساس گرسنگی بیش از حد در طول روز، پرخوری سحر است، در واقع، ما از ترس گرسنگی، پرخوری میکنیم و این مسأله باعث ترشّح بیش از حدّ هورمونهای کاهش دهنده قند خون و احساس ضعف و گرسنگی میشود بنابراین به هنگام صرف سحری، رعایت اعتدال را بنمایید.
2- استفاده از خوراکیهایی مانند عسل، شربت عسل، انواع مغزها، جوانه ها، برگه ها، خشکبار خام، زیتون، خرما و ...، به ویژه در وعده سحر، به کاهش ضعف و گرسنگی طول روز کمک میکند. اگر روزه دار عادت کند که در وعده سحر، خوردن غذای پخته را ترک کند و به مصرف این خوراکیها بسنده کند؛ میتواند مطمئن باشد که ماه مبارک آسانی را در پیش رو خواهد داشت.
در این میان، شربت عسل جایگاه ویژهای دارد. مقدار دلخواهی عسل را در آب حل کنید (حدّاقل یک قاشق غذاخوری در یک لیوان آب). سپس مقداری آب لیموترش تازه به آن اضافه و به آرامی و جرعه جرعه میل نمایید. آب لیموترش علاوه بر ایجاد طعمی بسیار دلنشین، دارای خواصّ دارویی فراوانی بوده ضمن جلوگیری از ترش شدن شربت عسل، با ایجاد تعادل نسبی در طبع نوشیدنی، باعث میشود که تقریبا تمامی افراد با هر مزاجی قادر به استفاده از این نوشیدنی باشند.
افراد کم خون یا کسانی که سابقه ضعف و افت فشار با گرسنگی را دارند نباید از خوردن شربت عسل غافل شوند. اثر قوی این نوشیدنی بر پاکسازی کبد؛ باعث میشود مصرف آن، عملا تشنگی را نیز کاهش میدهد. اضافه کردن اندکی تخم شربتی (یا تخم ریحان یا تخم بالنگو یا فرنجمشک) این شربت را مطبوع تر و آثار درمانی آن را افزون میکند
پیشنهاد چند غذا برای سحری
پیشنهاد اول:
مویز + بادام شیرین + فندق.
ابتدا مویز را از هسته پاک کنید و سپس به همراه بادام درختی تازه مغز شده و فندق به عنوان سحری مصرف کنید. خوب جویدن بادام در این غذا اهمیت زیادی دارد.
مزایای این غذا: مویز دارای قند طبیعی بوده و بسیار مقوی است بنابراین از ضعف و خستگی و مشکلاتی مانند کاهش قند خون جلوگیری میکند. بادام نیز مقوی بوده و رطوبت مورد نیاز بدن را تامین میکند و باعث میشود تشنگی و عدم مصرف آب مشکلی برای بدن ایجاد ننماید.
طبع این غذا گرم است، بنابراین برای افراد سرد مزاج بسیار مناسب است. افراد با مزاج گرم بهتر است همراه این غذا اندکی سبزیجات سرد و رطوبت بخش مانند خرفه یا نوشیدنیهای خنک مانند شربت خاکشی، عرق کاسنی-شاهتره و ... میل کنند.
پیشنهاد دوم:
ارده کنجد + شیره انگور.
مزایای این غذا: ارده غذای مقوی و بسیار مناسبی است و در کنار شیره انگور غذای کاملی محسوب میشود.
با توجه به طبع گرم این غذا، لازم است افراد گرم مزاج بعد از مصرف آن یک نوشیدنی با طبع خنک مصرف کنند.
پیشنهاد سوم.
جوانه تازه گندم + مغز بادام خام + شربت عسل و میوهجات فصل
مزایای این غذا: جوانه گندم مقوی بوده و از ضعف و سستی بدن جلوگیری میکند. سایر مواد موجود در ترکیب نیز کمک زیادی به تامین نیاز بدن در طول روز کرده و نشاط را برای روزه دار به همراه می آورند.
پیشنهاد چهارم:
خورشهای آبکی از جمله قیمه و قورمه سبزی که با گوشت تازه گوسفند تهیه شده باشند.
مزایای این غذا: مصرف گوشت به تامین قوای جسمانی کمک میکند و مصرف آن در غذاهای آبکی مانند خورش ها و آبگوشت، رطوبت کافی نیز به بدن میرساند. توصیه میشود حداقل هفتهای دو روز از غذاهای حیوانی و گوشت تازه استفاده نمایید. البته این خورشها نباید زیاد چرب باشند و بهتر است با نان مصرف شوند و نه برنج. استفاده از نان سنگک برشته یا نانهای محلّی، مناسبتر خواهد بود. در صورت تمایل به مصرف برنج، از برنج مرغوب ایرانی به صورت محدود استفاده کنید.
کسانی که دچار یبوست هستند میتوانند از خورش آلو، آلواسفناج و خورشهای سبزیدار استفاده کنند. اگر به دلایلی نمیتوانید از گوشت گوسفند استفاده کنید، گوشت مرغ خانگی، بلدرچین، کبک و مانند آن جایگزینهای مناسبی هستند ولی حتیالمقدور سراغ گوشت گاو و گوساله نروید. گوشتهای گرم مزاج مانند شتر برای ماه مبارک زیاد مناسب نیستند. ماهی هم به دلیل ایجاد تشنگی، از فهرست خوراکی های این ماه حذف میشود.
3- غذا را خوب بجوید تا هم زودتر سیر شوید و هم، هضم و جذب آن کاملتر انجام شود.
4- در صورت امکان از خواب قیلوله غافل نشوید. خواب قیلوله، همان خواب کوتاه و سبک قبل از اذان ظهر است. این خواب کمک زیادی به کم کردن گرسنگی و ضعف روزه دار می کند.
5- زیـاد خـوابیدن پـس از اذان صبح یا در طول روز، نه تنها کمکی به کم شدن ضعف روزه دار نخواهد کرد بلکه آن را تشدید خواهد نمود. اگرچه این خواب، با افزایش رطوبت بدن، در کاهش تشنگی روزهدار، موثر است. فاصله بین خورد سحری تا خوابیدن باید بین دو تا سه ساعت باشد. درواقع وقتی که غذا از معده خارج شد و به اصطلاح، سر دل سبک شد میتوانید بخوابید.
6- در خوردن افطار، افراط نکنید تا به هنگام سحر، اشتهای کافی داشته باشید. یکی از عادات غلط ما، خوردن شام پس از صرف افطاری است که به علّت سنگینی معده و عدم هضم غذا، اشتهای خوردن سحری را به ویژه در شب های کوتاه تابستانی کاهش میدهد. بنابراین، خوردن افطار را به یک وعده محدود کنید.
7- بهترین گوشت برای مصرف معمول، گوشت گوسفند است.
8- فـرامـوش نـکنیدکـه مصرف گوشتهای سرد مزاج مانند ماهی و گاو، عملا ضعف بدنی روزه دار را افزایش میدهند.
9- مصرف زیاد برنج یکی از شایعترین دلایل ایجاد ضعف در روزه داران است.
10- مصرف دوغ و ماست ضعف طول روز را افزایش می دهند. مصرف آنها را به حدّاقل برسانید.
برای کاهش تشنگی، چه راههایی وجود دارد؟
راهکارهای زیر جهت کاهش عطش روزه داری بسیار مفیدند:
1- پرخوری در سحر یکی از عوامل تشنگی در طول روز است. پس کم بخورید تا تشنه نشوید.
2-یکی از بهترین روشها برای کم کردن تشنگی، استفاده از خوراکیهایی است که طبع خنک یا سردی دارند و حرارت کبد را فرو مینشانند. شاید از بهترین آنها، شربت خاکشی است.
اضافه نمودن چند قطره آب لیمو ترش، تأثیر شربت خاکشی را افزایش میدهد. اضافه کردن کمی تخم شربتی یا تخم ریحان به این گونه شربتها، به کاهش ضعف روزه داری هم کمک میکند.
3- عرق کاسنی و شاهتره را به نسبت مساوی مخلوط کنید و در یخچال گذاشته در فاصله افطار تا سحر به جای آب خوردن مصرف کنید. این کار، تشنگی طول روز را بسیار کم میکند.
4- مصرف زیاد گوشت قرمز میتواند باعث افزایش تشنگی شود. اگر دچار کم خونی، ضعف و یا افت فشارهای مکرّر نیستید، مصرف گوشت قرمز را کمی محدود کنید.
5- پرهیز از غذاهای سرخ کردنی و غذاهای بسیار چرب، شور، شیرین، تند و پرادویه هم فراموش نشود. هلیم، کله پاچه و ماهی ازجمله غذاهایی هستند که تشنگی را زیاد میکنند. مصرف ادویه، فلفل و سیر را در غذاهای این ماه و به ویژه سحر کاهش دهید.
6- اگر روزه دار خود را عادت دهد که حدّاقل در وعده سحر از غذاهای خام (شربت عسل، مغزهای خام، میوه ها، خرما، زیتون، خشکبار، جوانه ها و ...) استفاده کند تشنگی کمتری را تحمّل خواهد کرد.
7- مصرف آب یخ اگرچه در ابتدا و در ظاهر تشنگی را فرو مینشاند اما در نهایت باعث تشدید تشنگی میشود.
8- از خوابیدن بلافاصله بعد از سحری، به خصوص اگر غذاهای با طبع گرم مصرف کرده باشید بپرهیزید.
نکته بسیار مهم: برخی خوراکیها مانند هندوانه، هلو، خیار، شیر و ... طبع بسیار لطیفی دارند و هنگام ورود به معده تابع طبع معده میشوند؛ بنابراین اگر به هنگام تشنگی که صفرای زیادی در معده جمع شده است مصرف شوند (یا در کسانی که ذاتا معده بسیار داغی دارند)، با ورود به معده به خلط صفرا تغییر ماهیت داده عملا به جای خنک کردن فرد، حرارت او را افزایش میدهد. لذا این خوراکیها را تنها وقتی مصرف کنید که با مصرف خوراکیهای دیگر، عطش اولیه و داغی کبد و معده را فرونشانده باشید
9- چای، قهوه و کاکائو به دلیل خاصیت ادرارآوری خود میتوانند تشنگی را بیفزایند. در صورتی که اهل چای هستید، چای کمرنگ مصرف کنید.
در خوردن افطار چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
الف- شروع افطار
برای شروع افطار میتوان از این خوراکیها استفاده کرد:
1- آب ولرم
با توجّه به حرارت زیادی که معده در پایان روزه هر روز پیدا میکند شروع افطار با آب سرد بسیار مضرّ و حتّی خطرناک است. در این حالت معده دچار انقباض شدید میشود که این امر، ضعف معده و بروز مشکلات مختلف گوارشی را در پی دارد. در واقع وقتی که شما افطار را با آب سرد شروع میکنید، مثل آن است که روی یک ظرف چینی داغ، آب سرد بریزید. مشابه همان بلایی که سر ظرف چینی میآید بر سر معده شما نیز خواهد آمد. همچنین به این دلیل که در ابتدای افطار، کبد تمایل شدیدی به جذب غذا دارد، آب یخ مصرف شده توقف چندانی در معده نکرده و بلافاصله وارد روده میشود که این مساله میتواند باعث بروز رفلکس پاراسمپاتیک شدید و حتی سنکوپ گردد. نفوذ این آب سرد به اقصی نقاط بدن که به شدّت تمایل به آب دارند میتواند عوارض جبران ناپذیری داشته باشد. کبد چرب، یکی از سادهترین عوارض چنین رفتاری است.
2- خرما، کشمش، عسل و سایر شیرینیهای طبیعی
گفتیم که کبد در هنگام افطار تمایل زیادی به جذب موادّ غذایی دارد که در این میان چون قندها بیشترین چیزی هستند که طول روزه داری مصرف میشوند تمایل کبد به جذب شیرینی بیشتر است. ولی این قند باید قندی باشد که به آسانی هضم و جذب شود و انرژی از دست رفته را به سرعت جبران کنند و این همان چیزی است که با خوردن شیرینیهای طبیعی به دست میآید. به این ترتیب اشتهای شخص نیز کنترل میشود و پرخوری، کمتر پیش میآید.
3- لطفا بر سر سفره افطار، خویشتندار باشید! مطمئن باشید با مقدار بسیار کمتری از آن چه معمولا میخورید نیازهای بدنی شما برطرف میشوند.
4- اگر به خوردن شام عادت دارید سعی کنید:
اولا فاصله بین افطار و شام را به نحوی تنظیم کنید که هنگام صرف شام، خوراکیهای افطار از معده عبور کرده باشد. به این جهت بهتر است در افطار به حداقل خوراکیهای سهلالهضم مانند چند دانه خرما اکتفا کنید؛
در ثانی فاصله بین شام و خواب هم زیاد باشد(حداقل دو ساعت)؛
و سوم هم این که در هر کدام از این دو وعده، غذا را در حدی مصرف کنید که معده را دچار گرفتاری نکنید.
با تمام این احوال توصیه میکنیم که به خوردن یک وعده افطاری متعادل اکتفا کنید و از خوردن شام بپرهیزید.
4- غذای افطار باید هضم و جذب آسانی داشته باشد تا به هنگام وعده سحر، بدن برای دریافت وعده جدید آماده باشد. برای این منظور، انواع آشها، هلیمها، فرنیها و ... غذاهای مناسبی هستند. آش جو غذای بسیار مناسبی برای افطار میباشد. این غذا موجب کاهش حرارت بدن و جبران ضعف ناشی از روزهداری می شود. همچنین در پاکسازی دستگاه گوارش و ایجاد لینت مزاج نیز موثر است.
ارسال به دوستان