از سوی ستاد توسعه فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی؛
تولیدکنندگان بذر گیاهان دارویی حمایت میشوند
عضو شورای ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی، با اشاره به وظایف این ستاد در راستای سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی، خبر داد که از تولیدکنندگان بذر گیاهان دارویی حمایت خواهد شد.
عضو شورای ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی، با اشاره به وظایف این ستاد در راستای سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی، خبر داد که از تولیدکنندگان بذر گیاهان دارویی حمایت خواهد شد.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، فضلالله صفی خانی عضو شورای ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی، با اشاره به اهمیت سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی اظهار کرد: در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، برای هر کدام از اجزایی که مسئولیت در سیاستگذاری و اجرای این سند دارند، وظایفی تعریف و تبیین شده است.
وی بیان کرد: در همین راستا ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی وظایفی در زمینه سیاستگذاری اجرایی، راهبری، هماهنگی، پایش شاخصهها و ایجاد ارتباطات بین دستگاهی را برای گسترش فناوری و صنایع دانشبنیان بر عهده دارد.
صفی خانی توضیح داد: ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی متشکل از دستگاههای مختلف اجرایی و نمایندگان و معاونین وزارت خانههای جهاد کشاورزی، بهداشت و درمان، وزارت علوم، وزارت کار و سایر دستگاههای ذی ربط است.
وی گفت: این ستاد در اجرای مسئولیتهای سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی وظایف و برنامه بلند مدتی را برای خود تعریف کرده است که تمامی این اهداف در آن گنجانده میشود.
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور از جمله این اهداف که در افق 1404 پیشبینیشده، این است که از ارزش بازار دارویی کشور، کسب سهم 20 درصدی برای گیاهان دارویی محقق شود.
صفی خانی توضیح داد: از آنجایی که گیاهان دارویی به عنوان گیاهان صنعتی شناخته میشوند و باید مقوله کشت و صنعت در آن اعمال شود، موجب میشود تا ما بتوانیم با دانش فنی نوین و استفاده از شرکتهای دانشبنیان در این مسیر گام برداریم.
وی به کاهش سطح برداشت از عرصههای طبیعی که امروز رقم بالایی است اشاره کرد و گفت: این اقدام موجب تهدید ذخایر ژنتیکی میشود و موجب تخریب اکوسیستم در طبیعت میشود. در نتیجه این اتفاق باید به 200 هزار هکتار کاهش پیدا کند.
این عضو شورا ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی، افزایش سطح زیر کشت گیاهان دارویی تا 500 هزار هکتار را از اهداف دیگر این سند دانست.
وی بیان کرد: تولید مواد مؤثره در گیاهان دارویی در طبیعت که در واکنش به شرایط نامساعد محیطی صورت میگیرد و به عنوان متابولیت های ثانویه شناخته میشود، اما مادهای است که ما از آن به عنوان داروی گیاهی استفاده میکنیم.
صفی خانی افزود: در انتقال این گیاه که از مراتع خود در طبیعت به مزرعه اتفاق میافتد، کاهش مواد مؤثره رخ میدهد. اما برای این کار نیز با تدابیر زراعی سعی میشود تا مواد مؤثره گیاه به همان مقدار طبیعی خود بازگردد و پاسخگوی نیاز جامعه نیز باشد.
وی تاکید کرد: کشاورزی نیز مانند دیگر شاخههای اقتصادی، یک علم است. لذا هرگونه تولید و فعالیت در این زمینه باید بر مبانی دانش و فنی استوار باشد. در همین راستا طرحهای تحقیقاتیای که در وزارت جهاد کشاورزی اجرا میشود، به عنوان طرحهای کاربردی، چون سوژه و موضوع اولیه از نیازهای بخش اجرا گرفته میشود. پس نتایج حاصل از آن نیز کاربری است و در اختیار بخش اجرا قرار میگیرد.
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور نکته مهم در این عرصه را این مسئله بیان کرد که هرگونه تولید در گیاهان دارویی کشور وابسته به وجود بذر مناسب و استاندارد است.
وی گفت: در ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی برای هر یک از اعضای ستاد، تدوین نقشه راه به عنوان مأموریت اصلی تعیین شده است. یکی از نکات مهمی که در این نقشه راه پیشبینیشده، تولید و توزیع بذر استاندارد و گواهی شده است.
صفی خانی: این وظیفه طبق قانون بر عهده موسسه تحقیقات ثبت و گواهی کشور است که وظیفه نظارت بر تولید و توزیع بذر، نهال و اندامهای رویشی گیاهان دارویی را بر عهده دارد. در همین راستا این موسسه از ابتدای سال 93 کارگروهی کارشناسی را متشکل از دستگاههای دولتی و شرکتهای خصوصی تولید کننده گیاهان دارویی تشکیل داد و در حال تدوین استانداردهای مربوطه در گیاهان دارویی است.
وی افزود: تا کنون تولید بذر اصلاح شده در گل محمدی، بابونه، آویشن، گشنیز، زیره سبز، مرزه و پیاز زعفران را انجام دادهایم. لذا قول عملیاتی و اجرایی شدن آن را به تولید کنندگان بذر و نهال گیاهان دارویی میدهیم که از ابتدای سال آینده، هرکدام از تولید کنندگان که آمادگی تولید انواع بذرهای گیاهان دارویی را داشته باشند، با ارائه استانداردهای لازم از موسسه تحقیقات بذر و نهال، مورد حمایت قرار میگیرند.
پایان پیام/29
ارسال به دوستان