بسم الله الرحمن الرحیم
تدابیر تقویت حافظه در طب سنتی ایرانی
امام صادق علیه السلام: «ثلاثٌ یذْهبْن النّسْیان و یحْدثْن الذّکْر: قراءه الْقرآن، و السّواک و الصّیام : سه چیز، فراموشى را از بین میبرد و حافظه را زیاد میکند: خواندن قرآن، مسواک زدن و روزه گرفتن. "دعائم الاسلام، ج 2، ص 137"
آیا با این حجم از توسعه در فن آوریها نیاز به بخاطر سپردن مطالب وجود دارد؟ آیا فراموشی کارهای مهم در اداره و منزل سبب نگرانی شما میشود؟
امروزه با وجود گوشی های پیشرفته برای یادآوری و ذخیره سازی مطالب و حجم بالای موضوعات علمی در اینترنت شاید فکر کنید که دیگر نیازی به تقویت حافظه نیست ولی افزایش شیوع بیماری آلزایمر در جوامع کنونی لزوم پرداختن به این مقوله را پر اهمیت میکند.
طب ایرانی با ارائه تدابیری برای تقویت حافظه میتواند در پیشگیری از این بیماری کمک کند.
علل ضعف حافظه در طب ایرانی
1-تغذیه ناسالم
2-سردی و تری مغز
3-خشکی و حرارت زیاد مغز
4-استرس و اضطراب زیاد
5-انجام فعالیتهای سنگین یا خسته کننده
6-بی خوابی زیاد و خوابیدن در روز به ویژه زمان غروب آفتاب
7-حمام کردن با آب بسیار داغ یا بسیار سرد
8-مصرف زیاد غذاهای نفاخ (سیر و پیاز خام)، کاهو، تره، شاهی، مواد غذایی ترش، پنیر، گشنیز، لوبیا و عدس
تدابیر تقویت حافظه
1-خواب به موقع و کافی: بهترین ساعت خواب برای تنظیم عملکردهای مختلف بدن و هورمون ها ساعت ۹ شب تا ۲ صبح است .
2-ورزشهای فکری و ذهنی: بازیهای ریاضی، شطرنج و مطالعه کتاب
3-نوشیدن یک فنجان ماءالعسل (شربت عسل) به صورت ناشتا یا نوشیدن دمنوش اسطوخودوس در طی روز در افرادی که مزاج سرد و تر دارند (خواب بیش از حد، کند شدن کارها، کندی حافظه، زیاد شدن آب دهان)
4-پوشاندن سر موقع خواب در افراد با مزاج سرد و تر
5-دوری از خوردن آب سرد بویژه با معده خالی (این کار مزاج اعضای اصلی بدن را سرد میکند).
6-استشمام عطرها و رایحههای خوشبو و مناسب
7-پرهیز از فست فودها و مواد غذایی پر ادویه
8-دوری از تماشای برنامههای مختلف کامپیوتری و تلویزیونی (زیرا ورود اطلاعات متنوع و مختلف بدون فایده باعث تشویش ذهنی و عدم تمرکز در رابطه با امور مهم میشود).
9-پرهیز از خستگی ذهنی
10مصرف بادام، مویز، انجیر، گردو و میوه به و سیب (مربای به و سیب، دمنوش و خورشت به)
11-خوردن انار به همراه پیه آن
چند خوراکی و نوشیدنی مفید برای تقویت حافظه
1-فرنی با پودر بادام (مواد لازم: شیر، شکر، بادام آسیاب شده، آرد برنج، گلاب و هل)
2-فالوده سیب (یک عدد سیب شیرین رنده شده+ یک قاشق غذا خوری گلاب یا عرق بهار نارنج + اندکی زعفران +کمی عسل + کمی تخم خرفه) 2 ساعت بعد از غذا
3-شیر بادام
4-دمنوش گاوزبان، بادرنجبویه، اسطوخدوس و بابونه
ارسال به دوستان