بخش نخست
تدابیر فصل بهار از دیدگاه طب ایرانی (1)
حکمای ایرانی بر این باور بودند که همانگونه که پیدایش بیماری نیاز به سبب دارد، تندرستی نیز بدون تدبیر و تدارک سبب های آن، پایدار و برقرار نمی ماند. حکما این اسباب را شش سبب می دانستند و آنها را به نام «اسباب سته » یا «سته ضروریه» می خواندند و برای هر یک، چند و چون بسیار برمی شمردند. این شش سبب عبارتند از: هوا، خوردنی ها و آشامیدنی ها، حرکت و سکون بدنی، خواب و بیداری، استفراغ (به معنی فراغت یافتن و آسوده شدن از مواد زاید و سمی از طریق دفع از راه های طبیعی) و احتباس ( نگهداری مواد حیاتی در بدن) و رویدادهای نفسانی.
بسمه تعالی
تدابیر فصل بهار از دیدگاه طب ایرانی
حکمای ایرانی بر این باور بودند که همانگونه که پیدایش بیماری نیاز به سبب دارد، تندرستی نیز بدون تدبیر و تدارک سببهای آن، پایدار و برقرار نمیماند. حکما این اسباب را شش سبب میدانستند و آنها را به نام «اسباب سته » یا «سته ضروریه» میخواندند و برای هر یک، چند و چون بسیار برمیشمردند. این شش سبب عبارتاند از: هوا، خوردنیها و آشامیدنیها، حرکت و سکون بدنی، خواب و بیداری، استفراغ (به معنی فراغت یافتن و آسوده شدن از مواد زاید و سمی از طریق دفع از راههای طبیعی) و احتباس ( نگهداری مواد حیاتی در بدن) و رویدادهای نفسانی.
بر اساس آموزههای طب ایرانی، یکی ازمهمترین راههای نگهداری تندرستی و پیشگیری از بیماریها، به کار بستن تدابیر متناسب با هر فصلِ سال است. حکمای ایرانی، راه و چارههایی اندیشیده بودند تا بیماران و نیز افراد سالم با مزاجهای گوناگون، بدانند که به مقتضای چگونگی سرشت خود و به تناسب گردش فصول، از چه اموری پرهیزکنند و به چه اعمالی روی آورند. بدین ترتیب ا از اعتدال مزاجی و سلامت جسمی و روحی برخوردار شوند.
طبیعت و مزاج بهار
عدّهای طبیعت بهار را معتدل، و برخی گرم و مرطوب میدانند. امّا درواقع باید گفت که مزاج فصل بهار، گرم و مرطوب در حد اعتدال است و به سبب اعتدال مزاج و لطافت، مقوی قوا و روح طبّی است و موجب تقویت آنها میشود. این فصل موافق با تمام سنین، به ویژه برای پیران و صاحبان مزاج سرد و خشک (سوداویها) است. این فصل مناسبترین فصل برای زندگی و سلامت است؛ امّا بلای جان دمویهاست که به خواب و خمیازه و کش آمدن بدن، گرفتارند.
در بهار سه اتّفاق مهم در بدن رخ میدهد:
1-در فصل زمستان، مقدار غذایی که ما مصرف میکنیم در مقایسه با سایر فصلها کمی بیشتر است و سهم غذاهای مقوی و غلیظ هم در رژیم غذایی افزایش پیدا میکند. این اتفاق به این دلیل میافتد که بدن ما در هوای سرد زمستانی، انرژی بیشتری برای تامین حرارت بدن و مقابله با سرما نیاز دارد. افزایش مصرف موادغذایی، بهدنبال خود، افزایش میزان مواد زائد و غیرضروری به همراه دارد. به این ترتیب که بافتهای بدن از این موادزائد انباشته میشوند. زیرا افراد، در فصل زمستان نسبت به دیگر فصلها کمتر عرق میکنند و این مواد زائد، امکان خروج از طریق پوست را پیدا نمیکنند. اما با گرم شدن طبیعت و آغاز فصل بهار این فضولات منجمد شده در حفرههای بدنی، روان و سیال شده و وارد جریان خون میشوند؛ درست مانند اتفاقی که برای برف و یخ زمستانی پیش میآید. اگر فرد، در زمستان، زیاد، خورده و کم، ورزش کرده باشد؛ این اخلاط زیادتر خواهند بود. اگر در بهار، بدن نتواند این اخلاط را به طور کامل و از راههای طبیعی دفع نماید، این مواد زائد به سوی اندامهای ضعیف مانند پوست و اطراف بدن جاری میشوند و باعث تولید امراض شایع خواهند شد. مانند دملها، ورمهای چرکی، جوشها، خارش و جرب و ورمهای حلق. ریزش این مواد به بینی و سینوسها، زکام، گرفتگی صدا، سرفه و....(آلرژی بهاره) و ریزش آنها به مفاصل باعث ورم و درد مفاصل میگردد.
2-با نزدیک شدن بهار و گرم شدن هوا، امکان فعالیت عوامل بیماریزا بیشتر میشود. به این ترتیب، احتمال ابتلا به برخی بیماریها بهویژه بیماریهای عفونی مانند اوریون، سرخجه، سرخک، آبله مرغان و سرماخوردگی در بدن افزایش پیدا میکند. اگر این عوامل و دیگر مواد زائدی که در بدن وجود دارد به درستی پاکسازی و تخلیه شوند، امکان ابتلا به بیماریها به حداقل میرسد.
3-به دلیل وجود گرما و رطوبت معتدل بهاری، قوای بدنی تقویت شده، خونسازی تشدید میشود. بنابراین شخص ممکن است دچار غلبه خلط دم (خون) شود، به ویژه اگر تدابیر این فصل را رعایت نکند یا مزاج ذاتی او، دموی باشد. به همین دلیل، در بهار، بیماریهایی همچون خون دماغ، پیدایش بزاق خونآلود و سرفه به وجود میآید.
با توجه به آن چه گفتیم مشخص میشود که در بهار باید به بدن کمک کرد تا مواد فاسد را بیرون بریزد و در صورت غلبه خون، چارهای برای آن اندیشیده شود. تدابیری که در ادامه ذکر میشوند بر اساس همین منطق استوار شدهاند:
الف- تدابیر تغذیهای
بهترین کار در بهار، کم خوردن و کم نوشیدن است. با این کار، بار دفعی بدن کمتر میشود و اشتغال طبیعت به هضم هم کاهش مییابد و خواهد توانست با تمام توان، به چارهجویی مشکلات این فصل بپردازد.
- نبایدهای تغذیهای در بهار
1- از پرخوری و برهم خوری پرهیز شود.
2- غذاهای خونساز مثل گوشت ها، شیرینی های قوی، روغن ها، تخم مرغ و ... کمتر مصرف شوند.
3-خوردنى ها و آشامیدنى هاى با طبع گرم و به ویژه با طبع گرم و تر، محدود شود
4-از خوردن غذاهاى شور، تلخ و تند و تیز پرهیز شود.
5-از خوردن غذاهاى غلیظ مانند کلهپاچه، گوشت گاو، خامه، ماست ترش و ... خودداری شود.
6-مصرف غذاهای کنسروی و مانده در این فصل حتی از فصول دیگر هم مضرتر است.
7- مرسومات تغذیهای امروزی بهار (آجیلهای بوداده؛ شیرینیهای قنادی؛ شکلات و کاکائو و ...؛ انواع پلوها و چلوها با خورشهای گوشتی و کبابها و ...) همه و همه در جهت بدتر شدن اوضاع بهاری بدن عمل میکند و باید از آنها پرهیز کرد.
8-غذاهایی مانند فست فودها در بهار هم مثل همیشه در فتنهانگیزی بدنی نقش ویژهای دارند.
- بایدهای تغذیهای در بهار
1-در بهار باید مقدار غذا را کم کرد. پرخوری همیشه مضر است و در بهار، ضرری دو چندان دارد.
2-در این فصل بهتر است از غذاهایی با طبع سرد استفاده کرد تا رقّت اخلاط را تعدیل و حرکت آنها را کند کند.
3-در این فصل باید بیشتر از غذاهایی استفاده کنیم که ارزش غذایى کمى دارند، یعنی شکم پر کن هستند، مثل میوهها، سبزیجات، سالادهای ساده، آشها و شورباها و سوپ های مناسب.
4-البته باید توجه داشت که اگر با خوردن میوهای دچار خشکی دهان، نفخ، آروغ و مانند آن شدید، به مصرف آن ادامه ندهید و سراغ میوهها و سبزیهایی بروید که با مصرف آنها، احساس نشاط و سبکی میکنید.
5-یکی از این دستورات طبی که در گذشته بسیار مرسوم بوده است، استفاده از آشهای طبی بوده که در مناطق مختلف کشور به شکلهای مختلف تهیه میشده و معمولا باعث ایجاد لینت مزاج نیز میگشته است. این آشها معمولا ساده، بدون گوشت و حاوی چاشنیهای مناسب برای فرونشاندن گرمای بدن هستند. در این آشها از سبزیهای خودروی بهاری به تناسب مناطق مختلف استفاده میشود.
ادامه دارد...
ارسال به دوستان