بخش دوم
بسم الله الرحمن الرحیم
اللّهمّ وفّرْ فیْه حظّی منْ برکاته، وسهّلْ سبیلی إلى خیْراته، ولا تحْرمْنی قبول حسناته، یا هادیا إلى الحقّ المبین.
«ای خدا در این روز بهره مرا از برکاتش وافر گردان، و به سوی خیراتش، مسیرم را سهل و آسانساز، و از حسنات مقبول آن، مرا محروم مساز، ای راهنمای به سوی دین حق آشکار».
مروری بر برنامه افطار تا سحری
باز کردن روزه (افطار)
-ابتدا با یک شیرینی طبیعی مانند خرما روزه خود را باز کنید.
-چنانچه احساس تشنگی در شما وجود دارد، یک نوشیدنی ولرم مانند شربت خاکشیر یا آب ولرم را نیز جرعه جرعه همراه آن میل کنید.
- توصیه می شود از مصرف میوه در هنگام افطار پرهیز کنید.
یک ربع بعد از افطار
-بهتر است فاصله افطار تا شام خیلی زیاد نباشد.
- پس در افطار فقط یک چیز سبک و زودهضم مصرف کنید.
-فرنی حریره بادام با آرد برنج که با عسل یا شیره انگور یا شیره خرما شیرین شود.
-یا نان، پنیر تازه به مقدار کم به همراه سبزی خوردن و مغز گردو و چند عدد خرما و یا یک خوشه انگور رسیده و شیرین
-یا آش جو
- درغیر این صورت، افطار در حکم همان شام خواهد بود و نباید وعده اضافه ای مصرف کرد.
- از پرخوری شدیداً پرهیز کنید.
-مصرف ماست، سالاد خیار و گوجه، نوشابه ممکن است هضم را مختل کرده و بهره شما را از غذا کم کند بنابراین اصل سادگی در یک وعده غذایی را رعایت کنید.
بلافاصله بعد از شام
-بعد از صرف شام و استراحت کافی بدن شما مشغول هضم غذا می شود.
-این زمان حدود دو ساعت طول می کشد.
-در این بازه زمانی از وارد کردن غذا و نوشیدنی به معده پرهیز کنید.
30تا45 دقیقه بعد از صرف شام
-ممکن است در این زمان احساس تشنگی برای شما ایجاد شود
- اگر مزاج شما گرم است، مجاز هستید آب جوشیده ولرم شده را جرعه جرعه و در حد رفع تشنگی میل کنید.
-اگر در اثر پرخوری احساس سنگینی می کنید، مصرف نصف لیوان عرق نعناع برایتان توصیه می شود.
-اگر زیاد ترش می کنید، اندکی بارهنگ را در آب گرم خیسانده، نصف لیوان از آن را مصرف کنید.
-برای حالت تهوع ناشی از فاسد شدن غذا در معده، شربت عسل و آب لیموترش با کمی زنجبیل مفید است.
-اگر سردرد همراه با نفخ معده دارید، زیره و تخم گشنیز را مخلوط با هم کمی پودر کرده یک قاشق چایخوری مصرف کنید.
- مصرف همزمان غذای خام و پخته مناسب نیست.
یک ساعت و نیم بعد از شام
-می توانید به مصرف مایعات و دم نوش های با طبع مناسب (هر 45 دقیقه یک لیوان )روی بیاورید.
-عرق کاسنی + عرق شاهتره که کمی با عسل شیرین شده باشد.
-شربت خاکشیر.
-شربت آبلیموی طبیعی + عسل.
مصرف میوه در فاصله افطار تا سحری
-می توانید به جای نوشیدنی ها از میوه استفاده کنید.
-زمان مناسب مصرف میوه دو ساعت بعد از غذا یا نیم الی یک ساعت بعد از نوشیدنی هاست.
نیم ساعت قبل از خواب
-بهتر است نیم ساعت قبل از خواب از خوردن و نوشیدن دست بکشید تا خواب عمیق و راحتی داشته باشید.
-مصرف چند عدد خرما به همراه نصف لیوان شیر (در صورتی که معده شما کاملاً خالی باشد و غذای چرب نخورده باشید ومشکل معده یا نفخ و ورم نداشته باشید!) قبل از خواب مناسب است.
-مصرف « دم نوش گل گاوزبان + به لیمو + گلاب» یا نوشیدن یک چهارم استکان گلاب، برای داشتن خوابی عمیق مناسب است.
یک ساعت قبل از اذان صبح
-توصیه می کنیم قبل از سحری زیادآب ننوشید.
- اگر احساس نیاز به آب می کنید، مصرف نصف لیوان آب جوشیده ولرم یا مخلوط مساوی عرق کاسنی و شاهتره مناسب است.
-در افراد بسیار گرم مزاج که به دلیل احساس عطش یا داغی زیاد معده قادر به صرف سحری نیستند، مصرف کمی شربت سکنجبین به باز شدن اشتها کمک خواهد کرد.
سحری
-سحری یک غذای طبیعی و خوب مصرف کنید.
-خوب جویدن غذا در هضم و جذب بهتر غذا بسیار کمک می کند
- اگر غذا خوردن شما بیست دقیقه قبل از اذان به اتمام برسد زمان کافی برای مصرف کمی آب یا مکمل مناسب را خواهید داشت.
نزدیک اذان صبح
-اگر غذای گیاهی و خام مصرف کرده اید، می توانید یک لیوان آب یا شربت عسل میل کنید.
توجه
-این دستورات صرفا خطوط راهنمایی برای ماه مبارک هستند و ذکر آنها به این معنا نیست که همه افراد باید همه آنها را اجرا کنند؛ بلکه هر شخص با توجه به وضعیت جسمانی، مزاجی، فرهنگی، اقتصادی و فصل باید روش مناسب خود را در پیش گیرد.
-در شریعت اسلامی، غذا خوردن، محدود به دو وعده، آن هم در ابتدای روز و ابتدای شب(صبحانه و شام) است و حضرات معصومین، علیهم السّلام، مکرّرا از خوردن غذا در میانه روز(ناهار)، نهی نموده آن را موجب فساد بدن معرّفی کرده اند. در قرآن کریم نیز آمده است که اهل بهشت، صبح و شب، غذا می خورند(و لهم رزقهم فیها بکرة و عشیا؛ سوره مبارکه مریم؛ آیه ۶۲) بنابراین، برای حفظ سلامتی خود، سعی کنید رویّه ماه مبارک رمضان، یعنی خوردن غذا در ابتدای روز و شب(صبحانه و شام) و پرهیز از خوردن غذا در میانه روز(ناهار) را ادامه دهید.
ارسال به دوستان