کارگروه طب ایرانی

طب ایرانی رویکردی امید آفرین برای ایجاد جامعه سالم

نشست هم‌اندیشی اعضای کارگروه تخصصی طب ایرانی، با حضور دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان علوم و فناوری‌های گیاهان دارویی و طب سنتی و مدعوین این کارگروه، 14 اسفند 1403 در سالن شیخ بهایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد.

بررسی چالشهای نهادینه کردن طب ایرانی در نخستین کارگروه طب ایرانی در ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان علوم و فناوریهای گیاهان دارویی و طب سنتی

 

نشست هم‌اندیشی اعضای کارگروه تخصصی طب ایرانی، با حضور دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان علوم و فناوری‌های گیاهان دارویی و طب سنتی و مدعوین این کارگروه، 14 اسفند 1403 در سالن شیخ بهایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد.

   دامون‌ رزمجویی، دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان علوم و فناوری‌های گیاهان دارویی و طب سنتی، ایجاد هم‌افزایی و تعامل میان بازیگران اصلی طب ایرانی را از مهم‌ترین راهبردهای ستاد دانسته و اظهار داشتند: «ستاد به عنوان نهادی تسهیل‌گر و فرا دستگاهی تلاش می‌کند تا مسیر فعالیت نقش‌آفرینان این حوزه را هموار کند و پیوند میان ظرفیت‌های حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی، با پزشکی و سلامت را استحکام بخشد». دبیر ستاد، نبود نگاهی عمیق و درست به طب ایرانی از سوی ساختارهای متولی سلامت جامعه، به ویژه وزارت بهداشت و نیز توجه نداشتن به ظرفیت‌های بالقوه حوزه گیاهان دارویی، ضعف آموزش، ناهماهنگی‌ها و پیچیدگی‌های قانونی را از عمدهترین چالش‌های این حوزه عنوان و چنین بیان کردند: «متاسفانه تا کنون نتوانسته‌ایم پژوهشهای حوزه طب سنتی را به معنای واقعی و کاربردی به عرصه اجرا و کارآزمایی بالینی بیاوریم. البته برخی از دانشگاه‌ها در مسیر عملی و اجرایی کردن پژوهش‌ها، گام‌هایی برداشتهاند، اما هنوز ارتباط معنی‌دار و خوبی بین پژوهش‌های حوزه گیاهان دارویی و طب ایرانی، با حوزه پزشکی و سلامت برقرار نشده است. سلامتکده‌ها نیز دچار چالش‌هایی هستند که حل آن‌ها، در گام نخست به شناخت دقیق و صحیح دستگاه‌ها و نهادهای مختلف از اهمیت طب ایرانی بستگی دارد». دکتر رزمجویی، با اشاره به رسوخ نکردن فناوری و تجهیزات پیشرفته در حوزه طب ایرانی، به حمایت‌ها و اقدامات ستاد در جهت توسعه فناوری‌های این حوزه تاکید و عنوان کردند: «حوزه طب ایرانی، با مشکل نبود دستگاه‌های پیشرفته و تجهیزات مدرن مواجه است و همین کمبود، باعث شده این حوزه از حیث معرفی و شکوفایی ظرفیت‌هایش، با مشکلات متعددی همراه شود. این مشکلات را می توان با حضور و نقش شرکتهای دانش بنیان برطرف کرد». وی با تاکید بر این که یکی از نقاط قوت پزشکی و درمان هر کشوری، صنعت دارویی آن کشور است، اظهار امیدواری کردند که سلسله نشست‌های کارگروه‌ تخصصی طب سنتی در ستاد، بتواند با استفاده از توانمندی‌ها، دیدگاه‌ها و ظرفیت‌های متخصصان این حوزه، نقطه عطفی در این حوزه به وجود آورد.

   دکتر مریم عربی، متخصص و کارشناس حوزه طب سنتی ستاد، با اشاره به بند ۱۲ نظام کلی سلامت، ابلاغی مقام معظم رهبری، اظهار داشتند: «بند ۱۲ نظام کلی سلامت، شش بند دارد (ترویج کشت گیاهان دارویی، استانداردسازی و روزآمد کردن روش‌های تشخیصی و درمانی طب سنتی، تبادل تجربیات با سایر کشورها، نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر ارائه خدمات طب سنتی و داروهای گیاهی، برقراری تعامل و تبادل منطقی میان طب سنتی و طب نوین، اصلاح سبک زندگی) که اگر همین شش بند را در اولویت گذارده و اجرا کنیم به پیشرفتهای قابل توجهی در این حوزه خواهیم رسید». ایشان چالشها و راهکارهای این حوزه را به طور خلاصه چنین برشمردند: «چالشهایی نظیر ظرفیت محدود نیروی انسانی متخصص در حوزه طب ایرانی، مشکل اشتغال فارغ التحصیلان طب ایرانی، عدم وجود ساختار مناسب برای ادغام طب ایرانی و طب رایج، تلقی نادرست از طب ایرانی به‌عنوان یک روش درمانی غیر علمی از سوی بدنه علمی دانشگاه، ضعف استانداردسازی روش‌های تشخیصی و درمانی در این حوزه، مشکل تهیه دارو از سوی مراجعه کنندگان به مطبهای خصوصی، کمبود تولید محتوا در رسانه ملی در حوزه طب ایرانی، ضعف در جذب صنعت توریست سلامت و ...». ایشان همچنین به راهکارهایی نظیر ایجاد رشته پزشکی عمومی با گرایش طب ایرانی، به کارگیری متخصصین طب ایرانی در بیمارستان‎ها و مراکز بهداشتی و درمانی و درمانگاههای دولتی و ... اشاره کردند.

   در ادامه جلسه، خانم دکتر حسینی یکتا، مدیر کل دفتر طب ایرانی و ‌مکمل وزارت بهداشت، با اشاره به فعالیت‌های این دفتر در حوزه توسعه طب ایرانی عنوان کردند: «طب ایرانی و مکمل دارای ظرفیت‌های بالقوه بسیاری است که می‌بایست با آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص، به نقش آفرینی گسترده‌ای در عرصه سلامت منتج شود. سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی، اولویت‌های خوبی را مورد توجه قرار داده است و اگر با تامل بیشتری به سند نگاه کنیم و روی اولویت‌های همین سند متمرکز باشیم به دستاوردهای خوبی در این حوزه خواهیم رسید».

   صاحب نظران این نشست که همگی از متخصصان و اساتید دانشکدههای طب سنتی کشور بودند، باز تعریف نقش گیاهان دارویی و طب سنتی در سلامت جامعه و همچنین ایجاد این نیاز در میان آحاد مردم و توجه به سرمایهگذاری در حوزه آموزش و به ویژه پژوهش را مورد توجه قرار دادند. آنها آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص و کارآمد و مرزبندی میان پژوهش و درمان را از جمله راهکارهای این چالشها برشمردند.

   در ادامه نیز اعضای نشست، فرهنگسازی در حوزه طب ایرانی و استفاده از گیاهان دارویی در سه سطح مردم، حوزه سلامت و مسئولین را مورد بحث قرار دادند. آنها نیاز به اقدام بالادستی و تلاش جدی برای تولید محصولات با کیفیت را از جمله راهکارهای این بخش عنوان کردند.

آنها همچنین از جامعه متخصص این حوزه خواستند تا با آموزشهای دقیق، تفاوت میان شبه علم و واقعیت دانش گیاهان دارویی و طب سنتی را  برای جامعه آشکار کنند.

 

 

کلمات کلیدی

تصاویر

//isti.ir/ZVPz