بخش چهارم

تدابیر بیماری فشار خون از دیدگاه طب ایرانی (4)

در دنیای پرشتاب امروز، که علم پزشکی نوین با سرعتی چشمگیر در حال پیشرفت است، طب سنتی به عنوان میراث کهن بشریت، هنوز هم نقشی موثر در حفظ سلامتی و درمان بیماری‌ها ایفا می‌کند.

 

بسم الله الرحمن الرحیم

در دنیای پرشتاب امروز، که علم پزشکی نوین با سرعتی چشمگیر در حال پیشرفت است، طب سنتی به عنوان میراث کهن بشریت، هنوز هم نقشی موثر در حفظ سلامتی و درمان بیماری‌ها ایفا می‌کند.

 

تدابیر بیماری فشار خون از دیدگاه طب ایرانی (4)

در این بخش ابتدا اشاره کوتاهی داریم به انواع فشار خون

الف-فشار خون گرم

ب-فشار خون سرد

 فشار خونهای گرم عمدتاً ناشی از قدرت زیاد پمپاژ قلب است.

فشار خونهای سرد هم معمولاً ناشی از تنگی عروق، غلظت خون یا سفتی دیواره رگها هستند.

 سفت شدن دیواره رگها که باعث افزایش فشار خون میشود معمولاً ناشی از رسوب مواد زاید در دیواره عروق است و در انواع مزاجها ممکن است دیده شود.

پیشگیری و درمان فشار خون

برای درمان فشار خون باید سوء مزاجی که باعث افزایش فشار خون شده است را درمان کرد. این رویکرد، یک رویکرد تخصّصی است که باید از سوی پزشک حاذق دنبال شود. اما آنچه در ادامه می آید توصیه هایی ساده و عملی هستند که در صورتی که آنها را جدی بگیرید می توانید نسبت به درمان خود مطمین باشید؛ همچنین عمل به این توصیه ها از ابتلای افراد سالم به فشار خون نیز پیشگیری خواهد کرد.

 الف- تغذیه

بدون شک، مشکلات تغذیه ای مهمترین عامل ایجاد پر فشاری خون هستندبرای درمان، نکات ساده ذیل را مد نظر قرار دهید:

1- مصرف گوشت قرمز برای مبتلایان به فشار خون ممنوع است؟

به طور ساده باید گفت که نه، اما با توجه به دو نکته:

الف- ضوابط خوردن گوشت رعایت شود؛ از جمله این که حداکثر هفته ای 3-2 بار مصرف شود، سرخ نشود بلکه به روش هایی مانند آب پز یا کبابی طبخ شود؛ از مصرف دنبه و چربی همراه گوشت حتی المقدور پرهیزشود؛ بیشتر، گوشت گوسفند(و گاهی گوشت شتر) مصرف شود و از مصرف گوشت گاو و گوساله خودداری شود؛ ازخوردن کله پاچه، سیراب شیردان وامعاء واحشاء حیوان خودداری شود.

ب- عده کمی از افراد هستند که واضحاً با خوردن گوشت قرمز دچار افزایش علایم بیماری خود می شوند. این گونه افراد بهتر است گوشت قرمز نخورند اما مصرف گوشت سفید به صورت فعلی موجود در بازار هم چندان مطلوب نیست و باید به این نکات توجّه کرد:

- مصرف مرغ های پرورشی به هیچ وجه توصیه نمی شود. در صورت ضرورت از مرغ های خانگی که با دانه تغذیه شده اند استفاده شود.

- ماهی، حتی المقدور باید دریایی و تازه باشد و از سرخ کردن آن پرهیزشود. در افراد گرم مزاج هفته ای یک یا دو بار ماهی خوردن منعی ندارد ولی در افراد سرد مزاج مصرف آن باید به حدّاقل برسد و همراه گرمی هایی مثل سیر و خرما مصرف شود.

- از مصرف میگو هم خودداری کنید.

2- زندگی بی نمک فشارخونیها!

یکی از توصیه های اکید طب نوین برای افراد دچار پرفشاری خون، کم کردن مصرف نمک است. این توصیه به قدری مریض را می ترساند که وقتی به آنها توصیه می کنیم که عمل مستحب خوردن کمی نمک در قبل و بعد غذا را رعایت کنند مضطرب و نگران می شوند و به ما یادآوری می کنند که فشار خون دارند. در این رابطه باید توجه داشت که:

- به لحاظ علمی کم کردن نمک در افراد مبتلا به فشار خون به این شکل است که اولاً غذای مصرفی آنها نباید پرنمک و شور باشد و در ثانی به هنگام مصرف غذا نمکدان سر سفره نباشد؛ به عبارت دیگر بیمار نباید اضافه بر نمک موجود در غذا به آن نمک بزند. بنابراین، این عقیده که در افراد مبتلا به پرفشاری خون مصرف نمک باید به کلّی قطع شود؛ بنابر عقیده طبّ جدید هم مردود و غیر علمی است.

- به عقیده ما نمک طعام با نمک های تصفیه شده فعلی که مورد تایید وزارت بهداشت هستند تفاوت عمده ای دارد. علم جدید، نمک طعام را تنها منحصر به «کلرید سدیم» می داند اما به نظر ما، نمک طعام یک مجموعه یونی مشتمل بر یونهایی مثل کلر، سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیوم، ید و ... است که بسیاری از نیازهای الکترولیتی ما را تامین میکنند. این مجموعه یونی در نمکهای تصفیه نشده مثل نمکهای معدنی یا نمک دریا موجود است اما نمکهای تصفیه شده بهداشتی فاقد آن هستند، نمکهای تصفیه نشده در صورت مصرف منطقی نه تنها باعث افزایش فشار خون نخواهند شد بلکه در طولانی مدت بر درمان آن نیز تاثیر مثبت خواهند گذاشت، بنابراین توصیه میکنیم، به جای مصرف نمکهای تصفیه شده از نمکهای معدنی یا نمک دریای تصفیه نشده استفاده کنید.

-  قطع یا کم کردن بیش از حد نمک باعث بروز عوارض مختلفی از جمله خستگی مزمن خواهد شد. لذا این کار به عنوان راه درمان فشار خون توصیه نمیشود.

-  با این حال توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد نمک هم حتماً مضر است. بنابراین نمک تصفیه نشده را به میزان منطقی مصرف کنید اما شورش را در نیاورید.

3- حذف وعده ناهار

ناهار بر خلاف تصور عموم مردم، در طب اسلامی و ایرانی وعده ای بسیار مضر است. یکی از آثار مهم نخوردن ناهار، تنظیم سطح فشار خون است. بنابراین سعی کنید ناهار را از برنامه غذایی خود حذف کنید. اگر ابتدا به ساکن برای این کار آمادگی ندارید میتوانید مقدار مصرف ناهار را کم کنید یا از غذاهای نپخته استفاده کنید و یا لااقل ساعت ناهار خوردنتان از دو ساعت قبل تا دو ساعت بعد از اذان ظهر نباشد.

4- رعایت شرایط مطلوب تغذیه

علاوه برموارد فوق، رعایت سایر شرایط مطلوب تغذیه و به ویژه آن چه که به عنوان مستحبّات تغذیه در دستورات اسلامی آمده است برای در مان هر نوع بیماری و از جمله فشار خون موثّر است. دستوراتی که در ادامه می آید بعضی از ساده ترین و درعین حال از مهم ترین این دستورات هستند؛ لذا آنها را جدّی بگیرید و مطمین باشید که اگر به تدریج آنها را در زندگی خود اجرا کنید نیازتان به طبیب به حدّاقل خواهد رسید و اکثر بیماری های جسمی و روحی شما مسیر بهبودی را خواهند پیمود. اگر بعضی از دستورات به نظرتان سخت می آید عجله نکنید و به تدریج و گام به گام خود را به انجام آنها عادت دهید.

دو اصل مهم و اساسی در تغذیه سالم که بهتر است در تمام زندگی رعایت شوند اینها هستند:

-       حرکت از سمت غذاهای حیوانی به سمت غذاهای گیاهی،

-       حرکت از سمت غذاهای پخته به سمت غذاهای خام،

چنانکه واضح است منظور ما «خام گیاهخواری» مطلق نیست؛ بلکه حتّی آن را کاری غلط میدانیم؛ امّا هر قدر که غذاهای گیاهی و خام در رژیم غذایی ما غلبه بیشتری نسبت به غذاهای حیوانی و پخته داشته باشند بدن ما سالمتر خواهد بود.

- تا زمان گرسنگی کامل، غذا نخورید و قبل از سیری نیز دست از خوردن بکشید.

قبل و بعد از غذا کمی نمک بچشید.

از پرخوری؛ بد و بی موقع غذا خوردن خودداری کنید.

 سعی کنید هر لقمه غذا را حداقل سی بار بجوید.

 غذای خود را در محیطی آرام و به دور از استرس و تنش و در حالت نشسته میل کنید.

 با اجتناب از مصرف غذاهای خیلی گرم یا خیلی سرد اعمال هضمی را بهبود ببخشید.

سعی کنید از نیم ساعت قبل از غذا تا دو ساعت و نیم پس از آن از نوشیدن هر نوع نوشیدنی پرهیزکنید.

سرخ کردن بدترین شیوه پخت غذاست؛ مصرف غذاهای سرخ کردنی را به نزدیک صفر برسانید. از مصرف غذاهایی هم که در درجه حرارت‌های بسیار بالا و یا با مدت زمان طولانی تهیه می‌شوند، خودداری کنید و به خاطر داشته باشید استفاده چند باره از روغن‌های آشپزی عامل مهمّی در بالا بردن فشار خون است.

- چنان که گفتیم مصرف غذاهای حیوانی (انواع گوشت، لبنیات، تخم مرغ و ...) را به حدّاقل مورد نیاز کاهش دهید.

مصرف تخم مرغ را به هفته ای یکبار و آنهم به صورت آب پز عسلی محدود کنید.

فراموش نکنید که در حدّ امکان از تخممرغهای خانگی استفاده کنید.

تمام غذاهای مصنوعی، صنعتی، کارخانهای و مانند آن را چونان سمّ مهلکی برای خود فرض کنید و به سراغ آنها نروید. (انواع سوسیس، کالباس، همبرگر، پیتزا، انواع غذاهای ساندویچی و فست فودها، نوشابهها و دوغ های گازدار، انواع پفک، چیپس، شکلات و بستنی صنعتی، آدامس، انواع سسهای کارخانهای، نانهای فانتزی، هر نوع کمپوت و کنسرو و آب میوه صنعتی و هرگونه خوراکی اسانس دار، شیرینیهای قنادی، ماکارونی و لازانیا، انواع آجیل بوداده و حتّی مواردی مانند ربّ و آبلیمو و سرکه صنعتی، انواع لبنیات پاستوریزه و حتّی کشک کارخانهای و ....)

مصرف میوههای گلخانه ای را محدود کنید و در حدّ امکان از میوههایی که در محیط طبیعی رشد کردهاند استفاده کنید. از مصرف قارچ پرورشی هم خودداری کنید.

مصرف قند و شکر و هر چیزی که با آنها تهیه می شود (مثل انواع نوشابه، مربا، ژله، شکلات، کیک‌ و شیرینی) را محدود و یا حذف کنید و شیرینیهای طبیعی مانند خرما و عسل را جایگزین نمایید.

آب لوله کشی مقادیر زیادی کلر دارد؛ اگر چارهای از مصرف آن ندارید؛ آن را یک دقیقه بجوشانید.

-  از مصرف هرگونه غذای فریز شده، دودی، یا غذاهای پخته شده با مایکروفر، زودپز، پلوپز، آرام پز و مانند آن خودداری کنید.

آب را در یخچال سرد کنید و در آن یخ نیندازید.

- در صورت امکان برای پخت غذا از ظروف سفالی، سنگی، چدنی یا مس سفید شده با قلع استفاده کنید، ظروف چینی و کریستال هم خوب هستند؛ ولی از تفلون، آلومینیوم، روی، ملامین، استیل و ظروف لعابی و نیز ظروف مسی سفید شده با سرب فاصله بگیرید.

- مصرف نان‌ها و مواد کربوهیدراتی تهیه شده از آردهای سفید و بدون سبوس (تصفیه شده) را به حداقل برسانید و از نان‌های سبوس‌دار استفاده کنید، مصرف نانهای سبوس دار در طولانی مدت میتواند اثر مثبتی در کاهش فشار خون داشته باشد.

- در حدّ امکان مصرف خوراکیهای حاوی کافیین مثل چای، قهوه، نسکافه، انواع نوشابه و شکلات را بسیار محدود کنید.

- موادی مثل کره، خامه، مارگارین، چربی‌های هیدروژنه، روغن‌های جامد و مایع و انواع سس‌ها را از برنامه غذایی حذف کنید، بهترین روغن برای شما روغن زیتون (به خصوص انواع تصفیه نشده آن) و بعد از آن روغن کنجد است،  با مشورت متخصّص طبّ سنّتی، مصرف روغن پاک (روغن زرد یا حیوانی)، کره محلّی و روغن دنبه نیز میتواند به شما کمک کند.

- مغز‌ها و دانه‌های گیاهی اگر به صورت خام مصرف شوند حاوی موادمغذی بی‌شماری هستند، می‌توانید از آنها در رژیم غذایی روزانه بهره ببرید.

5- روزه داری

روزه داری در افرادی که به علت افراط در خوردن، چاقی، چربی خون و مانند آنها دچار فشار خون شده اند راه بسیار مناسبی برای کنترل فشار خون است.

6-افزایش مصرف پتاسیم

ثابت شده است که افزایش مصرف غذاهای حاوی پتاسیم به کاهش فشار خون کمک می کند. جالب است بدانید که پتاسیم غذاهای کارخانه ای طی مراحل فرآوری به تدریج کاهش می یابد ولی نمک بیشتری به آنها افزوده می شود. این مساله به علاوه روغن زیاد و وجود اسانس ها، رنگ ها و ترکیبات نگهدارنده در این گونه خوراکی ها باعث می شود که اثر آنها در افزایش فشار خون بسیار واضح باشد. بنابراین برای تامین پتاسیم کافی از مصرف غذاهای کارخانه ای خودداری کنیدغلات، میوه ها و سبزی ها منابع خوبی برای تامین پتاسیم مورد نیاز بدن هستند.

7-افزایش مصرف کلسیم

ثابت شده است که تامین کلسیم بدن به اندازه مورد نیاز باعث کاهش فشار خون می شود. کمبود کلسیم در بین مردم ما بسیار شایع است. بنابراین توصیه اکید می کنم که بیماران فشار خونی حداقل تا مدتی از مکمل های طبیعی کلسیم استفاده کنند. امروزه مردم تحت تاثیر آموزه های رسانه ها برای تامین کلسیم مورد نیاز خود عمدتاً به مصرف لبنیات روی می آورند که با توجّه به کیفیت لبنیات پاستوریزه، به هیچ وجه مورد تایید ما نیست و البته معمولاً اثر درمانی مناسبی هم ندارند. پیشنهادهای ما به شما برای تامین کلسیم مورد نیازتان ساده و عملی است:

1-بهرهمندی از آفتاب:  اگر خانه آفتابگیری ندارید؛ سعی کنید هر چند روز یک بار هم که شده چند دقیقهای آفتاب بگیرید؛ البته اکیداً توصیه میکنم که تابش آفتاب باید به پشت بدن باشد و نه جلوی آن.

2-فعالیت بدنی مناسب مانع از کاهش میزان کلسیم بدن خواهد شد.

3-از مصرف خوراکیهایی که باعث کاهش جذب کلسیم یا افزایش میزان برداشت آن از استخوان میشوند خودداری کنید، سر دسته این خوراکیها چای و نوشابه است.

4- از بین لبنیات، بهتر است به مصرف کشک و کره محلّی و روغن زرد اکتفا شود،صرف هفتهای یک بار کشک محلّی مرغوب (به صورت کله جوش، همراه کمی پونه و روغن زیتون– به جای نعناع داغ – و چند عدد خرما یا مغز گردو به عنوان دسر)، کلسیم کافی را تامین خواهد کرد.

5-مصرف روزانه 10 عدد مغز بادام خام و 5 عدد خرما هم میتواند کلسیم مورد نیاز را به بدن برساند.

 ب- حجامت

با نظر پزشک

 ج- ورزش

ورزش یکی از راههای مناسب کنترل و درمان فشار خون است. ورزش با افزایش سوخت و ساز و تعریق و کمک به درمان یبوست، به سوختن و دفع اخلاط فاسد کمک میکند و با ایجاد نشاط، در کاهش استرس که یکی از متهمان اصلی ایجاد فشار خون است موثر است. همچنین ورزش باعث کاهش اسپاسم عروق و شل شدن آنها میشود. در این رابطه باید دانست:

1ورزش باید ملایم و متناسب با وضعیت بدنی و مزاج بیمار باشد. ورزش حرفهای نمیتواند راه مناسبی برای درمان فشار خون باشد.

2پیاده روی تند یا دویدن آرام از بهترین ورزش ها برای درمان فشار خون است، این کار به ویژه پس از نماز صبح به شدّت مورد توصیه ماست. دوچرخه سواری و شنا گزینه های بعدی هستند. برای اثربخشی بهتر، باید به طور منظّم و حدّاقل هفتهای سه جلسه سی دقیقهای ورزش کرد.

4ورزشهای غیر ایزومتریک مثل وزنه برداری یا پرورش اندام نه تنها باعث کاهش فشار خون نمیشوند بلکه آن را افزایش میدهند.

 د- رفع یبوست

یبوست باعث تجمع اخلاط فاسد در بدن و ایجاد سوء مزاجهای مختلفی میشود، درمان یبوست از الزامات درمان فشار خون است، سادهترین پیشنهاد به کسانی که با این مشکل مواجه هستند آن است که نیم ساعت قبل از صبحانه خوردن یک قاشق غذاخوری خاکشیر را در یک لیوان آب جوش ریخته و داغ داغ میل کنند.

هـ- درمان مشکلات روحی و استرسها

جسم و روح، اثرات متقابلی روی هم دارند و صد البته، تاثیرات اوضاع مثبت و منفی روحی بر جسم، بسیار واضح تر و ملموستر است. استرس، به تدریج می تواند کارکرد تمام اعضای بدن را دچار اختلال کند و انواع سوء مزاج ها را به وجود آورد. تجربه افزایش فشار خون به دنبال استرس و مشکلات روحی برای بسیاری از ما تجربهای آشنا است. بنابراین بدون حل مشکلات روحی بیمار انتظار درمان کامل فشار خون او را نداشته باشید. درمان این مشکلات ابتدا باید با تغییر در شیوههای زندگی و نیز تغییر نگرش های بیمار انجام شود. درمانهای دارویی تنها جنبه کمکی دارند. چند پیشنهاد ساده برای این کار عبارتند از:

 - دم کرده گل گاوزبان: یک قاشق غذاخوری گل گاوزبان و یک عدد لیموعمانی (یا دو عدد عنّاب) را با یک و نیم لیوان آب، ۲۰ دقیقه روی شعله کم جوشانده صاف کرده با عسل شیرین و میل کنید. اگر احساس میکنید که با مصرف این جوشانده فشارتان بالا می رود آن را بدون سنبل طیب استفاده کنید.

- عرق بیدمشک و بهارنارنج را به نسبت مساوی با هم مخلوط و روزی 3-2 استکان میل کنید.

- فالوده سیب: یک عدد سیب که بهتر است سیب سرخ باشد – را با پوست رنده کنید و دو قاشق غذاخوری گلاب، دو قاشق غذاخوری عرق بیدمشک، یک قاشق مربّاخوری عسل و یک قاشق چایخوری تخم ریحان یا فرنجمشک را به آن اضافه کنید و پس از مدّتی خیس خوردن، میل کنید. این فالوده خوش طعم، علاوه بر اثر آرامبخشی فوق العاده، در درمان کم خونی نیز بسیار موثّر است.

- از دم کرده یا جوشانده یا عرقیات این گیاهان نیز میتوانید استفاده کنیدبابونه، بادرنجبویه، اسطوخدّوس، گل سرخ، آویشن، مرزنجوش، رزماری

- اگر با مصرف این داروها احساس میکنید دچار گرمی شدهاید میتوانید داروهایی مثل پوست بید، تخم گشنیز را به عنوان آرام بخشهای خنک به رژیم دارویی خود اضافه کنید.

مصرف گلاب هم اثر آرام بخشی فوق العادهای دارد. روزی 2-1 بار و هر بار نصف استکان گلاب را به آرامی میل کنید یا آن را مخلوط با سایر عرقیات استفاده کنید. از گلاب در غذاها هم استفاده کنید. استفاده از اسانس گل سرخ کاشان یعنی تنها عطر واقعاً ایرانی – هم اثر نشاط آوری فوق العادهای خواهد داشت. البته معدودی از افراد با مصرف گلاب دچار افزایش فشار خون میشوند که این عدّه باید از مصرف خوراکی آن اجتناب کنند.

دستورات فوق، تنها چند دستور ساده و قابل اجرا برای عموم بوده و طبیعتاً با مراجعه به پزشک می‎‎توانید دستورات کاملتر و مطابق با طبع و مزاج خود دریافت کنید.

 ز- قطع مصرف دخانیات

این اقدام میتواند از موثرترین اقدامات برای کاهش فشار خون باشد. ثابت شده است که با اولین پک به سیگار یا پیپ، فشار خون ماکزیموم به علت آزاد شدن آدرنالین 25 میلیمتر جیوه افزایش پیدا میکند.

ح- کاهش وزن

ثابت شده است که فشار خون در افراد چاق – به ویژه کسانی که چاقی شکمی دارند – شایع تر است؛ بنابراین بهتر است با رعایت یک برنامه غذایی مناسب به کاهش وزن اقدام کرد.

     

درمان اورژانسی فشار خون

گاهی فشار خون به دلایل مختلفی به طور ناگهانی بالا می رود که اگر زود به داد بیمار نرسیم میتواند منجر به عوارض خطرناکی شود. برای کنترل اورژانسی فشار خون توصیههای ساده ذیل را در نظر داشته باشید:

- سیر را رنده کرده و با کمی آبلیمو به بیمار بدهید تا بخورد.

- کمی آبغوره بی نمک یا آب لیموترش تازه به بیمار بخورانید.

- از سایر اقدامات کمکی هم غافل نشوید: بیمار را در معرض هوای آزاد و تازه قرار دهید؛ از او بخواهید که نفس عمیق بکشد، چشم های خود را ببندد و سعی کند که به چیزی فکر نکند، شانههای او را به آرامی ماساژ دهید و سعی کنید هر گونه استرس و نگرانی را از او دور کنید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دو اصل مهم و اساسی در تغذیه سالم که بهتر است در تمام زندگی رعایت شوند اینها هستند:

-       حرکت از سمت غذاهای حیوانی به سمت غذاهای گیاهی،

-       حرکت از سمت غذاهای پخته به سمت غذاهای خام،

چنانکه واضح است منظور ما «خام گیاهخواری» مطلق نیست؛ بلکه حتّی آن را کاری غلط میدانیم؛ امّا هر قدر که غذاهای گیاهی و خام در رژیم غذایی ما غلبه بیشتری نسبت به غذاهای حیوانی و پخته داشته باشند بدن ما سالمتر خواهد بود.

- تا زمان گرسنگی کامل، غذا نخورید و قبل از سیری نیز دست از خوردن بکشید.

قبل و بعد از غذا کمی نمک بچشید.

از پرخوری؛ بد و بی موقع غذا خوردن خودداری کنید.

 سعی کنید هر لقمه غذا را حداقل سی بار بجوید.

 غذای خود را در محیطی آرام و به دور از استرس و تنش و در حالت نشسته میل کنید.

 با اجتناب از مصرف غذاهای خیلی گرم یا خیلی سرد اعمال هضمی را بهبود ببخشید.

سعی کنید از نیم ساعت قبل از غذا تا دو ساعت و نیم پس از آن از نوشیدن هر نوع نوشیدنی پرهیزکنید.

سرخ کردن بدترین شیوه پخت غذاست؛ مصرف غذاهای سرخ کردنی را به نزدیک صفر برسانید. از مصرف غذاهایی هم که در درجه حرارت‌های بسیار بالا و یا با مدت زمان طولانی تهیه می‌شوند، خودداری کنید و به خاطر داشته باشید استفاده چند باره از روغن‌های آشپزی عامل مهمّی در بالا بردن فشار خون است.

- چنان که گفتیم مصرف غذاهای حیوانی (انواع گوشت، لبنیات، تخم مرغ و ...) را به حدّاقل مورد نیاز کاهش دهید.

مصرف تخم مرغ را به هفته ای یکبار و آنهم به صورت آب پز عسلی محدود کنید.

فراموش نکنید که در حدّ امکان از تخممرغهای خانگی استفاده کنید.

 

تمام غذاهای مصنوعی، صنعتی، کارخانهای و مانند آن را چونان سمّ مهلکی برای خود فرض کنید و به سراغ آنها نروید. (انواع سوسیس، کالباس، همبرگر، پیتزا، انواع غذاهای ساندویچی و فست فودها، نوشابهها و دوغ های گازدار، انواع پفک، چیپس، شکلات و بستنی صنعتی، آدامس، انواع سسهای کارخانهای، نانهای فانتزی، هر نوع کمپوت و کنسرو و آب میوه صنعتی و هرگونه خوراکی اسانس دار، شیرینیهای قنادی، ماکارونی و لازانیا، انواع آجیل بوداده و حتّی مواردی مانند ربّ و آبلیمو و سرکه صنعتی، انواع لبنیات پاستوریزه و حتّی کشک کارخانهای و ....)

 

مصرف میوههای گلخانه ای را محدود کنید و در حدّ امکان از میوههایی که در محیط طبیعی رشد کردهاند استفاده کنید. از مصرف قارچ پرورشی هم خودداری کنید.

 

مصرف قند و شکر و هر چیزی که با آنها تهیه می شود (مثل انواع نوشابه، مربا، ژله، شکلات، کیک‌ و شیرینی) را محدود و یا حذف کنید و شیرینیهای طبیعی مانند خرما و عسل را جایگزین نمایید.

آب لوله کشی مقادیر زیادی کلر دارد؛ اگر چارهای از مصرف آن ندارید؛ آن را یک دقیقه بجوشانید.

-  از مصرف هرگونه غذای فریز شده، دودی، یا غذاهای پخته شده با مایکروفر، زودپز، پلوپز، آرام پز و مانند آن خودداری کنید.

آب را در یخچال سرد کنید و در آن یخ نیندازید.

- در صورت امکان برای پخت غذا از ظروف سفالی، سنگی، چدنی یا مس سفید شده با قلع استفاده کنید، ظروف چینی و کریستال هم خوب هستند؛ ولی از تفلون، آلومینیوم، روی، ملامین، استیل و ظروف لعابی و نیز ظروف مسی سفید شده با سرب فاصله بگیرید.

- مصرف نان‌ها و مواد کربوهیدراتی تهیه شده از آردهای سفید و بدون سبوس (تصفیه شده) را به حداقل برسانید و از نان‌های سبوس‌دار استفاده کنید، مصرف نانهای سبوس دار در طولانی مدت میتواند اثر مثبتی در کاهش فشار خون داشته باشد.

- در حدّ امکان مصرف خوراکیهای حاوی کافیین مثل چای، قهوه، نسکافه، انواع نوشابه و شکلات را بسیار محدود کنید.

- موادی مثل کره، خامه، مارگارین، چربی‌های هیدروژنه، روغن‌های جامد و مایع و انواع سس‌ها را از برنامه غذایی حذف کنید، بهترین روغن برای شما روغن زیتون (به خصوص انواع تصفیه نشده آن) و بعد از آن روغن کنجد است،  با مشورت متخصّص طبّ سنّتی، مصرف روغن پاک (روغن زرد یا حیوانی)، کره محلّی و روغن دنبه نیز میتواند به شما کمک کند.

- مغز‌ها و دانه‌های گیاهی اگر به صورت خام مصرف شوند حاوی موادمغذی بی‌شماری هستند، می‌توانید از آنها در رژیم غذایی روزانه بهره ببرید.

5- روزه داری

روزه داری در افرادی که به علت افراط در خوردن، چاقی، چربی خون و مانند آنها دچار فشار خون شده اند راه بسیار مناسبی برای کنترل فشار خون است.

6-افزایش مصرف پتاسیم

ثابت شده است که افزایش مصرف غذاهای حاوی پتاسیم به کاهش فشار خون کمک می کند. جالب است بدانید که پتاسیم غذاهای کارخانه ای طی مراحل فرآوری به تدریج کاهش می یابد ولی نمک بیشتری به آنها افزوده می شود. این مساله به علاوه روغن زیاد و وجود اسانس ها، رنگ ها و ترکیبات نگهدارنده در این گونه خوراکی ها باعث می شود که اثر آنها در افزایش فشار خون بسیار واضح باشد. بنابراین برای تامین پتاسیم کافی از مصرف غذاهای کارخانه ای خودداری کنیدغلات، میوه ها و سبزی ها منابع خوبی برای تامین پتاسیم مورد نیاز بدن هستند.

7-افزایش مصرف کلسیم

ثابت شده است که تامین کلسیم بدن به اندازه مورد نیاز باعث کاهش فشار خون می شود. کمبود کلسیم در بین مردم ما بسیار شایع است. بنابراین توصیه اکید می کنم که بیماران فشار خونی حداقل تا مدتی از مکمل های طبیعی کلسیم استفاده کنند. امروزه مردم تحت تاثیر آموزه های رسانه ها برای تامین کلسیم مورد نیاز خود عمدتاً به مصرف لبنیات روی می آورند که با توجّه به کیفیت لبنیات پاستوریزه، به هیچ وجه مورد تایید ما نیست و البته معمولاً اثر درمانی مناسبی هم ندارند. پیشنهادهای ما به شما برای تامین کلسیم مورد نیازتان ساده و عملی است:

1-بهرهمندی از آفتاب:  اگر خانه آفتابگیری ندارید؛ سعی کنید هر چند روز یک بار هم که شده چند دقیقهای آفتاب بگیرید؛ البته اکیداً توصیه میکنم که تابش آفتاب باید به پشت بدن باشد و نه جلوی آن.

2-فعالیت بدنی مناسب مانع از کاهش میزان کلسیم بدن خواهد شد.

3-از مصرف خوراکیهایی که باعث کاهش جذب کلسیم یا افزایش میزان برداشت آن از استخوان میشوند خودداری کنید، سر دسته این خوراکیها چای و نوشابه است.

4- از بین لبنیات، بهتر است به مصرف کشک و کره محلّی و روغن زرد اکتفا شود،صرف هفتهای یک بار کشک محلّی مرغوب (به صورت کله جوش، همراه کمی پونه و روغن زیتون– به جای نعناع داغ – و چند عدد خرما یا مغز گردو به عنوان دسر)، کلسیم کافی را تامین خواهد کرد.

5-مصرف روزانه 10 عدد مغز بادام خام و 5 عدد خرما هم میتواند کلسیم مورد نیاز را به بدن برساند.

 ب- حجامت

با نظر پزشک

 ج- ورزش

ورزش یکی از راههای مناسب کنترل و درمان فشار خون است. ورزش با افزایش سوخت و ساز و تعریق و کمک به درمان یبوست، به سوختن و دفع اخلاط فاسد کمک میکند و با ایجاد نشاط، در کاهش استرس که یکی از متهمان اصلی ایجاد فشار خون است موثر است. همچنین ورزش باعث کاهش اسپاسم عروق و شل شدن آنها میشود. در این رابطه باید دانست:

1ورزش باید ملایم و متناسب با وضعیت بدنی و مزاج بیمار باشد. ورزش حرفهای نمیتواند راه مناسبی برای درمان فشار خون باشد.

2پیاده روی تند یا دویدن آرام از بهترین ورزش ها برای درمان فشار خون است، این کار به ویژه پس از نماز صبح به شدّت مورد توصیه ماست. دوچرخه سواری و شنا گزینه های بعدی هستند. برای اثربخشی بهتر، باید به طور منظّم و حدّاقل هفتهای سه جلسه سی دقیقهای ورزش کرد.

4ورزشهای غیر ایزومتریک مثل وزنه برداری یا پرورش اندام نه تنها باعث کاهش فشار خون نمیشوند بلکه آن را افزایش میدهند.

 د- رفع یبوست

یبوست باعث تجمع اخلاط فاسد در بدن و ایجاد سوء مزاجهای مختلفی میشود، درمان یبوست از الزامات درمان فشار خون است، سادهترین پیشنهاد به کسانی که با این مشکل مواجه هستند آن است که نیم ساعت قبل از صبحانه خوردن یک قاشق غذاخوری خاکشیر را در یک لیوان آب جوش ریخته و داغ داغ میل کنند.

هـ- درمان مشکلات روحی و استرسها

جسم و روح، اثرات متقابلی روی هم دارند و صد البته، تاثیرات اوضاع مثبت و منفی روحی بر جسم، بسیار واضح تر و ملموستر است. استرس، به تدریج می تواند کارکرد تمام اعضای بدن را دچار اختلال کند و انواع سوء مزاج ها را به وجود آورد. تجربه افزایش فشار خون به دنبال استرس و مشکلات روحی برای بسیاری از ما تجربهای آشنا است. بنابراین بدون حل مشکلات روحی بیمار انتظار درمان کامل فشار خون او را نداشته باشید. درمان این مشکلات ابتدا باید با تغییر در شیوههای زندگی و نیز تغییر نگرش های بیمار انجام شود. درمانهای دارویی تنها جنبه کمکی دارند. چند پیشنهاد ساده برای این کار عبارتند از:

 

 - دم کرده گل گاوزبان: یک قاشق غذاخوری گل گاوزبان و یک عدد لیموعمانی (یا دو عدد عنّاب) را با یک و نیم لیوان آب، ۲۰ دقیقه روی شعله کم جوشانده صاف کرده با عسل شیرین و میل کنید. اگر احساس میکنید که با مصرف این جوشانده فشارتان بالا می رود آن را بدون سنبل طیب استفاده کنید.

- عرق بیدمشک و بهارنارنج را به نسبت مساوی با هم مخلوط و روزی 3-2 استکان میل کنید.

- فالوده سیب: یک عدد سیب که بهتر است سیب سرخ باشد – را با پوست رنده کنید و دو قاشق غذاخوری گلاب، دو قاشق غذاخوری عرق بیدمشک، یک قاشق مربّاخوری عسل و یک قاشق چایخوری تخم ریحان یا فرنجمشک را به آن اضافه کنید و پس از مدّتی خیس خوردن، میل کنید. این فالوده خوش طعم، علاوه بر اثر آرامبخشی فوق العاده، در درمان کم خونی نیز بسیار موثّر است.

- از دم کرده یا جوشانده یا عرقیات این گیاهان نیز میتوانید استفاده کنیدبابونه، بادرنجبویه، اسطوخدّوس، گل سرخ، آویشن، مرزنجوش، رزماری

- اگر با مصرف این داروها احساس میکنید دچار گرمی شدهاید میتوانید داروهایی مثل پوست بید، تخم گشنیز را به عنوان آرام بخشهای خنک به رژیم دارویی خود اضافه کنید.

مصرف گلاب هم اثر آرام بخشی فوق العادهای دارد. روزی 2-1 بار و هر بار نصف استکان گلاب را به آرامی میل کنید یا آن را مخلوط با سایر عرقیات استفاده کنید. از گلاب در غذاها هم استفاده کنید. استفاده از اسانس گل سرخ کاشان یعنی تنها عطر واقعاً ایرانی – هم اثر نشاط آوری فوق العادهای خواهد داشت. البته معدودی از افراد با مصرف گلاب دچار افزایش فشار خون میشوند که این عدّه باید از مصرف خوراکی آن اجتناب کنند.

دستورات فوق، تنها چند دستور ساده و قابل اجرا برای عموم بوده و طبیعتاً با مراجعه به پزشک می‎‎توانید دستورات کاملتر و مطابق با طبع و مزاج خود دریافت کنید.

 ز- قطع مصرف دخانیات

این اقدام میتواند از موثرترین اقدامات برای کاهش فشار خون باشد. ثابت شده است که با اولین پک به سیگار یا پیپ، فشار خون ماکزیموم به علت آزاد شدن آدرنالین 25 میلیمتر جیوه افزایش پیدا میکند.

ح- کاهش وزن

ثابت شده است که فشار خون در افراد چاق – به ویژه کسانی که چاقی شکمی دارند – شایع تر است؛ بنابراین بهتر است با رعایت یک برنامه غذایی مناسب به کاهش وزن اقدام کرد.

     درمان اورژانسی فشار خون

گاهی فشار خون به دلایل مختلفی به طور ناگهانی بالا می رود که اگر زود به داد بیمار نرسیم میتواند منجر به عوارض خطرناکی شود. برای کنترل اورژانسی فشار خون توصیههای ساده ذیل را در نظر داشته باشید:

- سیر را رنده کرده و با کمی آبلیمو به بیمار بدهید تا بخورد.

- کمی آبغوره بی نمک یا آب لیموترش تازه به بیمار بخورانید.

- از سایر اقدامات کمکی هم غافل نشوید: بیمار را در معرض هوای آزاد و تازه قرار دهید؛ از او بخواهید که نفس عمیق بکشد، چشم های خود را ببندد و سعی کند که به چیزی فکر نکند، شانههای او را به آرامی ماساژ دهید و سعی کنید هر گونه استرس و نگرانی را از او دور کنید.

کلمات کلیدی

تصاویر

//isti.ir/Zpey