بخش نخست
تدابیر کم خونی در طب ایرانی (1)
از دیدگاه طب ایرانی، بدن انسان از چهار خلط دم، صفرا، بلغم و سودا تشکیل می¬شود. تعادل این اخلاط از نظر کمیت و کیفیت برای سلامتی لازم است. کاهش تولید یا افزایش تحلیل و از بین رفتن خلط دم (خون) صالح در بدن، منجر به کم خونی می¬شود. از طرفی در طب نوین کمخونی وضعیتی است که در آن تعداد یا اندازه گلبولهای قرمز و یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته؛ تبادل اکسیژن و دیاکسیدکربن بین خون و سلولها دچار اختلال میشود. از مهمترین مواد مغذی جهت خونسازی که کمبود آنها موجب بروز کمخونی میشود میتوان به آهن، ویتامین ب ۱۲ و اسیدفولیک اشاره کرد. از بین آنها کمخونی ناشی از فقر آهن از شایعترین کمخونیهاست.
بسم الله الرحمن الرحیم
تدابیر کم خونی در طب ایرانی
تعریف :
از دیدگاه طب ایرانی، بدن انسان از چهار خلط دم، صفرا، بلغم و سودا تشکیل میشود. تعادل این اخلاط از نظر کمیت و کیفیت برای سلامتی لازم است. کاهش تولید یا افزایش تحلیل و از بین رفتن خلط دم (خون) صالح در بدن، منجر به کم خونی میشود. از طرفی در طب نوین کمخونی وضعیتی است که در آن تعداد یا اندازه گلبولهای قرمز و یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته؛ تبادل اکسیژن و دیاکسیدکربن بین خون و سلولها دچار اختلال میشود. از مهمترین مواد مغذی جهت خونسازی که کمبود آنها موجب بروز کمخونی میشود میتوان به آهن، ویتامین ب ۱۲ و اسیدفولیک اشاره کرد. از بین آنها کمخونی ناشی از فقر آهن از شایعترین کمخونیهاست.
نشانههای کم خونی:
ضعف و خستگی، رنگ پریدگی، تنگی نفس، کاهش حافظه، افسردگی، سستی بدن، سردرد، سردی دست و پا، ریزش مو و بیاشتهایی است.
کم خونی منجر به کندی رشد جسمی و به خصوص رشد مغزی نوزادان و شیرخواران میگردد. نوزادانی که از مادران مبتلا به کم خونی به دنیا میآیند؛ اکثرا کم وزن و ضعیف هستند. خردسالان کم خون، اغلب نا آرام و تحریک پذیرند. کودکان کم خون در مرحله پیش دبستانی و دبستانی با ضعف یادگیری ودرک مطالب روبرو میشوند. کم خونی در بانوان باردار، بر رشد جنین اثرگذاشته؛ ممکن است زمینه ساز سقط شود.
علل کم خونی در طب ایرانی:
- سوء تدبیر خوردن و آشامیدن.
- کاهش کمیت غذا در اثر گرسنگی طولانی و سوء تغذیه
- کاهش کیفیت غذا مثل مصرف زیاد مواد غذایی سرد و خشک و ترش مانند سرکه، زرشک، لیموترش، تمرهندی و انار ترش، که مزاج این غذاها مخالف مزاج دم است و غذاییت کمی دارند.
- افراط در مصرف نمک و غذاهای شور.
- مصرف زیاد مواد با طعم تلخ، تند در دوران قاعدگی در خانمها مانندکلم، لوبیا قرمز، شاهی، کنجد با پوست، پیاز بریان، کرفس، شلغم، زردک، ترب، زنجبیل، پستة کوهی، شاهی، شنبلیله، دارچین، سیاهدانه، خرما و پونه، سبب افزایش خونریزی و کم خونی در بانوان میشود.
- سوء هاضمه یا اختلال هضم معدی
- آلودگی هوا (به خصوص سرب موجود در هوای آلوده شهرها)
درمان کم خونی:
درمان در طب ایرانی بسته به علت و مزاج بیمار متفاوت است. برای پیشگیری یا درمان کمخونی، 6 اصل ضروری حفظ صحت (هوای سالم، خوردنیها و آشامیدنیها، واکنشهای روانی، فعالیتهای فیزیکی، خواب و بیداری و نگهداشت مواد ضروری و دفع مواد زائد) برای تولید خون با کیفیت و کمیت مناسب، باید اصلاح شوند.
ارسال به دوستان