ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی در سال 94؛
توسعه و فرهنگسازی بهرهمندی از گیاهان دارویی و طب سنتی
ستاد علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال 94 بیشازپیش بر رشد و توسعه و همچنین فرهنگسازی بهرهمندی از گیاهان دارویی و طب سنتی در کشور اهتمام ورزید.
ستاد علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال 94 بیشازپیش بر رشد و توسعه و همچنین فرهنگسازی بهرهمندی از گیاهان دارویی و طب سنتی در کشور اهتمام ورزید.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، ستاد علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی این معاونت، در سال 94 اقدام به تهیه اطلس جامع گیاهان دارویی کشور در بیش از 10 استان کشور کرده است.
این ستاد در سال 94 از طرحهای نوآورانه و فناورانه، توسعه کشت صنعتی و انبوه گیاهان دارویی استراتژیک، ارتقاء ظرفیت اسمی تولید انواع عرقیات، عصاره و اسانس گیاهی در کشور و رشد و گسترش بیش از 400 شرکت فعال در این زمینه حمایتهای مختلفی را صورت داد.
از جمله اقدامات مناسب در کشور که توسط این ستاد اجرایی شد افزایش صدور مجوزها و تولید داروهای گیاهی و فرآوردههای طبیعی و افزایش تعداد شرکتهای دانش بنیان ر ا میتوان نام برد.
رشد کمی و کیفی انواع داروهای انسانی و دامی با منشأ گیاهی، افزایش و توسعه محتوایی دانشکدههای طب سنتی و داروسازی سنتی، ارتقاء شبکه آزمایشگاهی گیاهان داروئی، افزایش تعداد دانشجویان دکترای تخصصی طب سنتی، ثبت اطلاعات گیاه شناسی 2300 گیاه دارویی، تکمیل تحقیقات اهلی کردن گونههای گیاه دارویی و بهبود رتبه کشور در منطقه از نظر تعداد داروهای تولیدی با منشأ گیاهی از دیگر دستاوردهای این صنعت نوپا در کشور بوده است.
تعداد داروهای گیاهی در سالهای اخیر در کشور رشد بالایی داشته است. صدور مجوزها و تولید داروهای گیاهی و فرآوردههای طبیعی به بیش از 1600 قلم رسیده است.
انواع داروهای انسانی و دامی با منشاء گیاهی در سال 94 افزایش پیدا کرد. همچنین ظرفیت اسمی انواع داروهای انسانی و دامی با منشاء گیاهی به شکل قرص، کرم، شربت، کپسول و... از 300 میلیون عدد به 570 میلیون عدد افزایش یافته است.
در سال 1394 و با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی، بیش از 95 شرکت دانش بنیان بنیان برای تجاری سازی و تولید 586 محصول و فرآورده فناوری بنیان افزوده شدند. در این سال شاهد گسترش بیش از 400 شرکت فعال در زمینه گیاهان دارویی، داروهای گیاهی و فرآوردههای طبیعی و سنتی بودیم.
فرهنگ سازی و انتقال فناوریهای گیاهان دارویی و طب سنتی از طریق برگزاری 2 فن بازار تخصصی ملی و چندین نمایشگاه تخصصی ملی و منطقهای انجام گرفته است.
نقشه راه علم و فناوری در خصوص سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی با مشارکت تمامی نهادهای ذینفع مندرج شد. این سند در مرحله تدوین نهایی است و در نیمه اول سال 95 توسط ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رونمایی میشود. نقشه راه این سند نشان میدهد که در سالهای باقیمانده تا سند چشمانداز ۱۴۰۴ چه اقداماتی باید انجام گیرد تا اهداف این سند مهم محقق شود.
ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی در سال 1394 از 408 طرح نوآورانه یا فناورانه حمایت کرده است. حمایت این ستاد از 172 طرح نوآورانه در شرکتهای خصوصی و 236 طرح فناورانه در مراکز پژوهشی دولتی صورت گرفته است.
ارتقا شبکه آزمایشگاهی گیاهان داروئی کشور متشکل از 132 واحد آزمایشگاهی با هدف بهبود بخشی به کیفیت ارائه خدمات آزمایشگاهی اقدام دیگری است که توسط ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی در این سال اجرایی شد.
ارتقاء ظرفیت اسمی تولید انواع عرقیات، عصاره و اسانس گیاهی در کشور به میزان 175000 تن در سطح 183 واحد تولیدی و صنعتی، توسعه دانشکدههای طب سنتی و داروسازی سنتی به 8 دانشکده، افزایش تعداد دانشجویان دکترای تخصصی طب سنتی از 170 به 429 نفر و افزایش تعداد مراکز و یا هستههای تحقیقاتی طب سنتی و مکمل مصوب دانشگاهی به 9 مرکز از دیگر اقدامات مهم در سال 1394 بود.
همچنین تهیه 20 بسته کارآفرینی در حوزههای مرتبط، افزایش سلامتکده های طب سنتی به 20 مورد، تهیه اطلس جامع گیاهان دارویی در بیش از 10 استان کشور در راستای ثبت مزیتها و حفاظت از گونههای گیاهی در جهت حفظ ذخایر ژنتیکی و احیای میراث مکتوب طب سنتی از طریق گردآوری، تطبیق، مقابله، ترجمه، چاپ و انتشار نسخههای خطی و غیرخطی دانشمندان ایرانی را میتوان از جمله دستاوردهای ملی ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی در سال 94 بیان کرد.
تحقیقات اهلی کردن بیش از 160 گونه و واریته از گیاهان دارویی دارای توان اقتصادی در سال 94 توسط این ستاد تکمیل شده است. اهلی کردن گونههای گیاهان داروئی یکی از برنامه مهم تحقیقاتی کشور است تا از این طریق بتوان ماده مؤثره بیشتر و مطلوبتری از گیاهان داروئی بهدست آورد.
تقویت و توسعه بانک ژن انواع گونههای گیاهان دارویی انحصاری یا درحال انقراض و حفاظت از 1400 گونه گیاهی، تدوین 134 استاندارد شغلی در 7 بخش اصلی زنجیره ارزش گیاهان دارویی و طب سنتی و ثبت اطلاعات گیاهشناسی 2300 گیاه دارویی از دیگر اقدامات مهم ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی در سال 1394 بوده است.
پایان پیام/29
ارسال به دوستان